به علت مسائل فنی سایت را با فیلتر شکن ملاحظه بفرمایید پیشاپیش از همراهان گرامی پوزش بعمل می آید .

صفحات

نظرات

همراهان گرامی با نظر گذاشتن در پست ها به دیگران بگویید چگونه فکر می کنید

۱۳۸۹ خرداد ۱۸, سه‌شنبه

دلار تكه كاغذي كه دوباره عزيز شد

 نیما رسایی
دلار كه روزي از سوي احمدی نژاد "كاغذ پاره" خواند شده بود، دوباره واحد تبديل ذخائر ارزي ايران شده است. حذف دلار بيش از دو سال طول نكشيد، با اين تفاوت كه در آن دوره، دولت مستقر  وحامیانش، سروصدای بسیار کردند ولی این بار، دولت بي سروصدا فقط با اعلام بانك مركزي به سوي دلار چرخيد. هنگام تغيير ذخائر ارزي ايران از دلار به يورو در سال 86 بسياري از كشورهاي نفتي وهمانند ايران از اين چرخش اجتناب كردند ولي احمدی نژاد با تبلیغات بسیار مبادرت به اين كار كرد. در آن دوره هم ایران از این چرخش ضرر هنگفتی دید، همان طور که اين روزها چرخش دوباره به سمت دلار، باعث كاهش 22درصد ذخائر ارزي ايران شده است.

آقاي دكتر اعلام کرد
داستان از 28آبان 86 شروع شد. نشست اوپك بود ومتكي ونوذري وهيات عامل اوپك ايران به همراه احمدی نژاد در جلسه سران اوپك حاضر بودند. در تيم ايراني زمزمه اي بود كه "دكتر (احمدي نژاد)با سخنراني  اش ميخواد بتركونه". برخي از ديپلمات هاي قديمي نفتي در هيات.......
دلار كه روزي از سوي احمدی نژاد "كاغذ پاره" خواند شده بود، دوباره واحد تبديل ذخائر ارزي ايران شده است. حذف دلار بيش از دو سال طول نكشيد، با اين تفاوت كه در آن دوره، دولت مستقر  وحامیانش، سروصدای بسیار کردند ولی این بار، دولت بي سروصدا فقط با اعلام بانك مركزي به سوي دلار چرخيد. هنگام تغيير ذخائر ارزي ايران از دلار به يورو در سال 86 بسياري از كشورهاي نفتي وهمانند ايران از اين چرخش اجتناب كردند ولي احمدی نژاد با تبلیغات بسیار مبادرت به اين كار كرد. در آن دوره هم ایران از این چرخش ضرر هنگفتی دید، همان طور که اين روزها چرخش دوباره به سمت دلار، باعث كاهش 22درصد ذخائر ارزي ايران شده است.

آقاي دكتر اعلام کرد
داستان از 28آبان 86 شروع شد. نشست اوپك بود ومتكي ونوذري وهيات عامل اوپك ايران به همراه احمدی نژاد در جلسه سران اوپك حاضر بودند. در تيم ايراني زمزمه اي بود كه "دكتر (احمدي نژاد)با سخنراني  اش ميخواد بتركونه". برخي از ديپلمات هاي قديمي نفتي در هيات عامل اوپك آخرين تو صيه ها را به "دكتر" ميكردند كه احمدي نژاد را از اعلام طرحش منصرف سازند. اين ديپلمات ها كه بعدها در تغيير وتحولات وزارت نفت پاكسازي شدند معتقد بودند اعلام طرح جايگزيني يورو به جاي دلار در معاملات نفتي فقط منجر به "خنده" سران قدرتمند اوپك وبي اعتباري ايران می شود، اما همراهان احمدی نژاد اعتقادي ديگري داشتند واين طرح را "انقلابي در مناسبات نفتي" ميدانستند.
احمدي نژاد حرف همراهانش را گوش کرد واين طرح در جلسه سران اوپك اعلام شد. در اواسط سخنراني وی اما ملك عبدالله، پادشاه عربستان جلسه را به بهانه صرف چاي وقهوه ترك كرد. پشت سر او رييس كشور امارات وبحرين وكويت هم از جلسه خارج شدند ولي احمدي نژاد كماكان  به سخنراني ادامه داد.
بي بي سي از آن جلسه گزارش داد كه: "رييس جمهوري ايران دلارآمريكا را "تكه كاغذي بي‌ارزش" خواند و خواهان خريد و فروش نفت براساس واحد پول ديگري شد.
اين شبكه خبري همچنين  افزود: "احمدي‌نژاد و هوگو چاوز (رييس جمهور ونزوئلا) خواستار فروش نفت در برابر واحد پولي به غيراز دلار آمريكا هستند. چاوزهم تاكيد كرده بايد به «امپراطوري دلار» خاتمه داده شود. ونزوئلا به عنوان عضو اوپك از موضع رئيس جمهور ايران حمايت كرد. اما عربستان سعودي، بزرگ‌ترين صادركننده نفت جهان و متحد آمريكا با جايگزيني واحد پول ديگر به جاي دلار آمريكا براي خريد و فروش نفت در بازارهاي جهاني مخالفت كرد."
پس از آن به گزارش فارس "غلامحسين الهام(سخنگوي وقت دولت) روز دوشنبه در 27 آذرماه همان سال به خبرنگاران گفت قصد از جايگزينی دلار با يورو کاهش مشکلات دستگاه های اجرايی در سرمايه گذاری بوده است."
وی در ادامه اضافه کردکه: "اتخاذ چنين تصميمی اتکای جمهوری اسلامی به دلار را از بين می برد و معادلاتمان را ريالی - يورويی حساب می کنيم. از اين به بعد منابع خارجی و درآمدهای نفتی ايران بر اساس يورو محاسبه و دريافت می شود".
البته داوود دانش جعفری، ( وزير امور اقتصادی و دارايی وقت  ) هم به يکی از خبرگزاری ها گفت: "نفت هم به يورو و هم به دلار فروخته می شود".
به هر حال اين انتقال با بوق وكرنا انجام شد. غافل از اينكه در سالهاي آينده ورق بر ميگردد واين رفتار تبليغاتي وشعاري وجهي ديگر می گیرد.

تغيير در سه فاز وسه مرحله
دهم خرداد 89 روزنامه جام جم در گزارشي آورد كه: "بانك مركزي اجراي تدابير و تمهيداتي را به‌منظور تغيير در تركيب سبد ارزي كشور و تبديل ذخاير موجود در آن به دلار آغاز كرده است".
بر اساس اين گزارش "در پي كاهش قابل توجه ارزش يورو در برابر دلار كه همزمان با آغاز بحران اقتصادي در يونان و اسپانيا آغاز شد و اكنون احتمال گسترش آن به كل كشورهاي حوزه پول واحد اروپايي ـ يورو ـ مي‌رود، بسياري از كشورها به خاطر جلوگيري از ضرر ديدن از اثرات اين كاهش ارزش، تبديل ذخاير خود از يورو به‌دلار را آغاز كرده‌اند."
بر اساس گفته منابع موثق  كه به "جام‌جم" گزارش داده بودند "برنامه‌اي در 3 مرحله توسط معاونت ارزي بانك مركزي تهيه و پيشنهاد شده كه ظاهرا مورد تصويب نيز قرار گرفته و فاز نخست آن از اول اين ماه آغاز شده است. اين برنامه در نظر دارد بتدريج و تا 4 ماه آينده حدود 45 ميليارد يورو از ذخاير ارزي كشور را به‌ دلار تبديل كند. در فاز نخست 15 ميليارد يورو از اين ذخاير در حال تبديل است و تا پايان شهريورماه امسال و اوايل پاييز كل رقم هدف‌گذاري شده، تبديل خواهد شد."
پس از مدتی شبكه انگليسي زبان "پرس تي وي" متعلق به جمهوري اسلامي نيز اين خبر را تاييد كرد.

17درصد كاهش قيمت يورو
این گزارش درحالی منتشر شد که قیمت یورو در دو ماه گذشته بیش از 17درصد کاهش یافته و درمقابل قیمت طلا حدود 20 درصد بالا رفته است یعنی عملا دارایی های یورویی ایران بیش از 17درصد از ارزش خود را از دست داده ودلار حدود 5درصد بالا رفته است؛به عبارت دیگر بانک مرکزی در این تحولات بیش از 22 درصد ضرر متحمل شده است.
براساس اعلام مقامات رسمی، بانک مرکزی در فروردین‌ماه 89 بخش زیادی از ذخایر ارزی را تبدیل به ریال کرده و نقدینگی در این ماه به‌طور بی‌سابقه‌ای افزایش یافته است؛گفته می شود این نقدینگی برای پرداخت به مشمولان طرح‌ هدفمندکردن یارانه‌ها در نظر گرفته شده است که اثرات تورمی آن هم بسیار خواهد بود.
 براساس آخرین آمار بانک مرکزی، دارایی‌های خارجی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از مبلغ 905926 میلیارد ریال در آذرماه 1387 با 3 / 14 درصد کاهش به 776486 میلیارد ریال در آذر ماه 1388 رسیده است.
براساس گزارش پولی بانک مرکزی؛ مجموع دارایی‌های بانک مرکزی نیز در یک سال منتهی به آذر 1388 با بیش از 6/11 درصد کاهش از 1286287 میلیارد ریال به 1137455 میلیارد ریال رسیده است.
کاهش بدهی دولت و بانک‌ها به بانک مرکزی در این بازه زمانی، بدهی دولت به بانک مرکزی حدود 2 درصد کاهش یافته و به 133275 میلیارد ریال رسیده و بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی با 13 درصد کاهش از 216275  به 188111 میلیارد ریال کاهش یافته است.
براین اساس به نظر می رسد هزینه‌های دولت به‌قدری زیاد شده که بانک مرکزی ناچار به برداشت از ذخایر خارجی خود شده و برای اولین‌بار ۳۰ هزار میلیارد ریال به عنوان مالیات به دولت پرداخت کرده است.
این در حالیست که به موجب گزارش راديوفردا: "با توجه به حجم عظيم بدهى هاى منطقه يورو و آهنگ بسيار كند رشد اقتصادى در اين منطقه، امكان كاهش باز هم بيشتر نرخ برابرى يورو در برابر ديگر ارز هاى مهم بين المللى به ويژه دلار بسيار جدى است و اگر تلاش آمريكا و و قدرت هاى آسيایی نمى بود، سقوط پول واحد اروپا شتاب بيشترى به خود مى گرفت. در واقع آمريكایی ها و آسيایی ها از آن بيم دارند كه فرو ريزى «يورو لند» بار ديگر اقتصاد جهانى را در يك بحران بسيار عميق و دامنه دار ظهور كند."

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر