سعید زندگانی
استاد محمد رضا شجریان با افتخاری دیگر برای فرهنگ و هنر کشورمان ایران، از جشنواره بین المللی "بیت الدین" لبنان به وطن برگشت. آنجا در برنامه ویژه ای، اختتامیه جشنواره را به این "سلطان آواز ایرانی" و "دستان سرای بزرگ مشرق زمین" اختصاص داده بودند؛ اما اینجا، در وطنش ایران، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی طی بخشنامه ای پخش دعای ربنا با صدای استاد را به طور کامل در تمام شبکه های رادیوئی و تلویزیونی ممنوع اعلام کرده است!
استاد محمد رضا شجریان با افتخاری دیگر برای فرهنگ و هنر کشورمان ایران، از جشنواره بین المللی "بیت الدین" لبنان به وطن برگشت. آنجا در برنامه ویژه ای، اختتامیه جشنواره را به این "سلطان آواز ایرانی" و "دستان سرای بزرگ مشرق زمین" اختصاص داده بودند؛ اما اینجا، در وطنش ایران، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی طی بخشنامه ای پخش دعای ربنا با صدای استاد را به طور کامل در تمام شبکه های رادیوئی و تلویزیونی ممنوع اعلام کرده است! " بیت الدین" قلعه ای است تاریخی از شاهکارهای معماری عرب درقرن نوزدهم میلادی که در استان "جبل" و در چهل......
استاد محمد رضا شجریان با افتخاری دیگر برای فرهنگ و هنر کشورمان ایران، از جشنواره بین المللی "بیت الدین" لبنان به وطن برگشت. آنجا در برنامه ویژه ای، اختتامیه جشنواره را به این "سلطان آواز ایرانی" و "دستان سرای بزرگ مشرق زمین" اختصاص داده بودند؛ اما اینجا، در وطنش ایران، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی طی بخشنامه ای پخش دعای ربنا با صدای استاد را به طور کامل در تمام شبکه های رادیوئی و تلویزیونی ممنوع اعلام کرده است!
" بیت الدین" قلعه ای است تاریخی از شاهکارهای معماری عرب درقرن نوزدهم میلادی که در استان "جبل" و در چهل کیلومتری بیروت قرار دارد.هر سال جشنواره بین المللی موسیقی با حضور چهره های سرشناس موسیقی جهان در آن برگزار می شود که امسال استاد محمد رضا شجریان و گروه "شهناز" به سرپرستی مجید درخشانی، میهمان ویژه بیست و پنجمین دوره این جشنواره بودند. برگزار کنندگان جشنواره، به علت محبوبیت شجریان در کشورهای مشرق زمین، به خصوص خاورمیانه، شب آخر جشنواره را به او اختصاص داده بودند تا همراه گروه "شهناز" به روی صحنه برود.
دستان سرای بزرگ مشرق زمین
محل اجرای کنسرت در محوطه قلعه "بیت الدین" حدود هزار صندلی برای نشستن میهمانان داشت که همه بلیت های آن از چندین روز پیش به فروش رفته بود. مطبوعات لبنان با عنوانهائی از جمله " سلطان آواز ایران" و "دستان سرای بزرگ مشرق زمین" به استقبال برنامه رفته بودند تا مشتاقان موسیقی از کشورهای دور و نزدیک در آن حضور داشته باشند. اکثر بلیتها را لبنانیها و ساکنین کشورهای عربی همسایه خریده بودند. اروپائیان و بویژه فرانسویها تعداد زیادی از صندلیها را در اختیار داشتند و ایرانیان مشتاق در آن میان اندک بودند که آنان نیز یا دانشجویان و روزنامه نگاران مقیم لبنان بودند، یا هموطنان ساکن در کشورهای عربی، بویژه امارات متحده عربی که خود را به "بیت الدین" رسانده بودند.
خبرگزاری العربیه در گزارش خود از این رویداد بزرگ هنری نوشته بود: "در صحبت با لبنانی های حاضر در برنامه می شد انگیزه آنان را در مورد حضورشان در کنسرت شجریان فهمید. عادل 35 ساله می گفت: برای کنجگاوی آمده ام. وصف موسیقی ایرانی و استاد شجریان را از دوستان اهل موسیقی خود بسیار شنیده ام و حالا آمده ام آنها را از نزدیک ببینم. و فادی 28 ساله نظرش این بود که موسیقی سنتی ایران بسیار زیبا و آرام بخش است و کارهای شجریان را هم تک و توک شنیده بود و حالا آمده بود تا از نزدیک آواز خوان بزرگ موسیقی اصیل ایرانی را ببیند و صدایش را بشنود.
ترکیب برنامه همان بود که استاد شجریان و گروه "شهناز" در تور استرالیا و آمریکای خود اجرا کرده بودند. بخش اول آواز همایون و بخش دوم در دستگاه ماهور با آواز و تصانیفی که بوسیله درخشانی یا خود شجریان روی غزلیات سعدی و حافظ و مولانا ساخته شده بود. اما هیجان هنگامی به اوج رسید که در پایان برنامه، صدها شنونده حاضر در قلعه که از ساز و آواز اصیل ایرانی به وجد آمده بودند، همراه ایرانیها دم گرفتند: "مرغ سحر...مرغ سحر" و او باز هم به این خواست مشتاقان آزادی پاسخ مثبت داد و از زبان "ملک الشعراب بهار"خواند:
ظلم ظالم، جور صیاد، آشیانم داده برباد
ای خدا، ای فلک، ای طبیعت
شام خونین ما را سحر کن
برنامه شجریان در مراسم پایانی جشنواره بین المللی "بیت الدین" جمعه ششم آگوست (15 مرداد) و شش روز قبل از رمضان برگزار شد، همان روزهائی که عزت اله ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما موافقت کرده بود تا بخشنامه ای خطاب به سازندگان برنامه های ویژه افطار در رادیو و تلویزیون صادر و به آنان دستور داده شود که از پخش دعای "ربنا" با صدای شجریان خودداری کنند. در این بخشنامه آمده است که سازمان حتی از پخش آگهی های بازرگانی که معمولا در ماه رمضان با اذان و دعا همراه است، در صورتی که صدای ربنای شجریان زمینه آن باشد، ممانعت به عمل خواهد آورد!
قطع ربنا پس از سی ویک سال
استاد محمد رضا شجریان، پس از انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری که در آن برخلاف رای مردم، محمود احمدی نژاد سراز صندوقهای رای برآورد، به جنبش اعتراضی مردم پیوست و طی مصاحبه های متعدد با رسانه های بین المللی خواستار اعاده حق مردم شد. او که خود را "صدای خس و خاشاک" می نامد، از صدا و سیما خواست از پخش آثار او خودداری ورزد، اما در مورد دعای "ربنا" استثناء قائل شد و به احترام روزه داران پخش آنرا بلامانع اعلام کرد. این دعا سال گذشته پیش از اذان مغرب، همچنان از یکی دو شبکه پخش می شد اما امسال پخش آنرا بکلی ممنوع اعلام کردند.
شجریان "ربنا" را در تیرماه 1358 و در اولین رمضان پس از انقلاب خوانده است و از آن هنگام تاکنون این دعا با صدای آسمانی و لحن و تحریرهای بی نظیر او، زینت بخش سفره های افطار میلیونها ایرانی و مسلمان غیر ایرانی در سراسر جهان بوده است. حالا که صدا و سیمای جمهوری اسلامی در ادامه کینه ورزیهای خود نسبت به جنبش اعتراضی مردم، پخش "ربنا" را هم ممنوع اعلام کرده، بعید نیست به نادر هنرمندانی بگویند آنرا بخواند که همچنان به طرفداری از دولت احمدی نژاد ادامه می دهند ...
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر