منبع: فرارو
با وجود گذشت 18 روز از فصل پائیز هنوز مرکز آمار ایران نرخ بیکاری تابستان سالجاری را اعلام نکرده، این در حالی است که کارشناسان بازار کار و اشتغال معتقدند چون تحرک جدید و تاثیرگذاری در این بازار اتفاق نیفتاد؛ بنابراین در تابستان سالجاری نرخ بیکاری افزایشی بوده است. این در شرایطی است که با آغاز سال 89 رئيس جمهور وعده ايجاد يک ميليون و صد هزار شغل را در کشور داد. تعهد بزرگي که به گفته رحيمي معاون اول وي نياز به پيگيري جدي ومستمر همه..........
با وجود گذشت 18 روز از فصل پائیز هنوز مرکز آمار ایران نرخ بیکاری تابستان سالجاری را اعلام نکرده، این در حالی است که کارشناسان بازار کار و اشتغال معتقدند چون تحرک جدید و تاثیرگذاری در این بازار اتفاق نیفتاد؛ بنابراین در تابستان سالجاری نرخ بیکاری افزایشی بوده است.این در شرایطی است که با آغاز سال 89 رئيس جمهور وعده ايجاد يک ميليون و صد هزار شغل را در کشور داد. تعهد بزرگي که به گفته رحيمي معاون اول وي نياز به پيگيري جدي ومستمر همه دستگاهها دارد درحالي که براساس اعلام شوراي عالي کار چهار ميليون نفر بيکار در کشور وجود دارند.
به دنبال اين دستور رئيس جمهور، وزارت تعاون وارد ميدان شد و مسئوليت ايجاد اشتغال را براي تعداد مذکور به عهده گرفت.
در اواسط خردادماه غلامحسين حسينينيا، معاون پژوهش، آموزش و کارآفريني وزارت تعاون ازثبت نام 990 هزارنفر جوياي کار در سامانه وزارت تعاون و شناسايي 351 هزار جايگاه شغلي توسط بنيادهاي توسعه کارآفريني و تعاون خبر داد.
همچنين ولي الله داوود آبادي عضو شوراي عالي اشتغال با هشدار نسبت به احتمال افزايش مجدد نرخ بيکاري در کشور گفت: «تحقق هدف اشتغالزايي 1.1 ميليون نفري در سال جاري با ابهام مواجه شده است.»
پایان روند نزولی نرخ بیکاری
در همین حال آمار از افزایش نرخ بیکاری در سال جدید حکایت میکرد، روند نزولی نرخ بیکاری آرام آرام به سیر صعودی تبدیل شد.
روند نرخ بيکاري کشور درسال 80 و مقايسه آن با سالهاي 84 تا 88 کل کشور نشان مي دهد که در سال 80 نرخ بيکاري 30 استان کشور 14.2 درصد بود که اين نرخ در سال 84 به 11.5 درصد کاهش يافت. نرخ بيکاري 15 تا 24 ساله ها نيز در اين مدت از 33.6 به 23.3 درصد کاهش يافت.
روند نزولي نرخ بيکاري از 11.5 درصد سال 84 به 11.3 درصد در سال 85 و 10.5 درصد در سال 86 رسيد و در سال 87 نيز به 10.4 درصد کاهش يافت سپس در سال گذشته دوباره روند صعودي را در پيش گرفت و به 11.9 درصد رسيد به طوري که اين نرخ در پنج سال گذشته بي سابقه و در بالاترين جايگاه قرار داشت.
بر اساس این گزارش، روند افزایشی نرخ بیکاری در بهار سالجاری در حالی اوج گرفت و به 14.6 درصد رسید که این نرخ در زمستان 88 نیز14.1درصد بود و با فصول قبل تر از خود فاصله بیشتری گرفته بود. بر همین اساس نرخ بیکاری با یک آهنگ افزایشی از 10.5 درصد سال 87 به 11.9درصد در سال گذشته رسید.
منتقدان بیشتر مسائل و انتقادات خود را حول محور نحوه محاسبه بیکاری مطرح می کنند به نحوی که آنها معتقدند نرخ بیکاری که در فصول 4 گانه سال از سوی مرکز آمار ایران اعلام می شود، قابل استناد نیست و با واقعیتهای بازار کار نیز همخوانی ندارد.
ابهام در صحت نرخ بیکاری برخی کارشناسان نرخ بیکاری واقعی را چند درصد بالاتر از نرخ بیکاری مرکز آمار می دانند و برخی نیز حتی نرخ واقعی را تا دو برابر اعداد و ارقامی که اعلام می شود ذکر می کنند. آنها فکر می کنند "سربازان"، "زنان خانه دار"، "دانشجویان" و "دانش آموزان" نباید در گروه شاغلین قرار بگیرند.
همچنین چالش دیگری که در زمینه نرخ بیکاری وجود دارد، ناشی از این است که مرکز آمار هر شخصی را که 1 تا 2 ساعت در هفته کار داشته باشد را شاغل می داند در صورتی که در قانون کار میزان ساعت کار هفتگی 44 ساعت برآورد شده است؛ بنابراین منتقدین اشتباه بودن نرخ بیکاری معتقدند 1 تا 2 ساعت کار هفتگی به هیچ وجه گویای شاغل4 بودن یک فرد نیست و افراد با این میزان کار نمی توانند هزینه های زندگی خود را تامین کنند.
شائبه تغییر 44 برابری ساعت کار هفتگی
از سویی مرکز آمار ایران که بارها مورد انتقاد فعالان و کارشناسان بازار کار و در برخی مواقع حتی مدیران دولتی اشتغال قرار گرفته است، نحوه محاسبه نرخ بیکاری را برگرفته از فرمول و استاندارد جهانی می داند و به هیچ وجه شائبه تغییر 44 برابری ساعت کار هفتگی را نمی پذیرد.
هرچند وزیر کار و امور اجتماعی در ابتدا نرخ بیکاری 14.6درصدی فصل بهار سالجاری را نمی پذیرفت و قبول آن را نشانه افزایش 3.5 میلیون نفری تعداد بیکاران دانست ولی پس از مدتی کوتاه آن را به ناچار پذیرفت.
وزیر کار: نرخ بیکاری تابستان کاهشی است
عبدالرضا شیخ الاسلامی در گفتگو با مهر اعلام کرد با اقدامات انجام شده ، نرخ بیکاری 14.6درصدی بهار 89 در فصل تابستان تعدیل خواهد شد؛ بنابراین باید به زودی منتظر کاهش نرخ بیکاری در کشور باشیم.
وزیر کار و امور اجتماعی سپس در پاسخ به این پرسش که آیا برای پیش بینی کاهش نرخ بیکاری محاسبات و ارزیابی های خاصی صورت گرفته است؟ گفت: «در هر صورت با کارهای انجام شده من پیش بینی می کنم نرخ بیکاری کاهش می یابد.»
انتقاد از صنعتی ها / بیکاری 60 درصدی جوانان
این در حالی است که عباس وطن پرور، نماینده سابق کارفرمایان در اجلاس جهانی کار در خصوص روند نرخ بیکاری در کشور به ویژه در تابستان سالجاری با تاکید براینکه با نشانه های موجود نرخ بیکاری در فصل تابستان دوباره افزایش خواهد یافت، اظهار کرد با وجود اینکه 7 ماه از سال و 9 ماه از تصویب قانون بودجه 89 گذشته است، هنوز دولت کتاب قانون را ارائه نکرده است.
وی معتقد است علیرغم اینکه بیش از یکسال از زمان اجرای قانون برنامه چهارم سپری شد ولی هنوز برنامه جدیدی ارائه نشده است و هیچ گزارشی نیز از روند اجرا و تحقق برنامه چهارم در دست نیست.
وطن پرور به عملکرد وزارت صنایع در ارائه گزارش رشد صنعتی کشور اشاره کرد و بیان داشت اخیرا در گزارش بانک مرکزی اطلاعات مختلفی به جز گزارش روند رشد صنعتی کشور که باید از سوی وزارت صنایع اعلام شود وجود دارد که در کنار هم قرار دادن همه اینها و مسائل دیگر می توان افزایش دوباره نرخ بیکاری را مسجل کرد.
وی خاطر نشان کرد من قاطعانه اعلام می کنم که امروز بیش از 60 درصد نیروی کار فعال کشور در شرایط بیکاری قرار دارند، ضمن اینکه نرخ بیکاری نیز همواره بالاتر از 25 درصد است و این نرخ در قشر جوان به بالای 60 درصد نیز رسیده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر