بی بی سی
کره شمالی از آزمایش دومین بمب اتمی این کشور خبر داده که واکنش تند شماری از کشورهای جهان را به دنبال داشته است. روز دوشنبه، 25 مه (4 خرداد)، خبرگزاری دولتی کره
شمالی متن بیانیه ای را انتشار داد که در آن آمده است این کشور "در تلاش
برای تقویت همه جانبه قدرت هسته ای بازدارنده خود در روز 25 مه یک آزمایش
هسته ای زیر..................
کره شمالی از آزمایش دومین بمب اتمی این کشور خبر داده که واکنش تند شماری از کشورهای جهان را به دنبال داشته است.
روز دوشنبه، 25 مه (4 خرداد)، خبرگزاری دولتی کره
شمالی متن بیانیه ای را انتشار داد که در آن آمده است این کشور "در تلاش
برای تقویت همه جانبه قدرت هسته ای بازدارنده خود در روز 25 مه یک آزمایش
هسته ای زیر زمینی را با موفقیت به اجرا گذاشته است." این خبرگزاری در اشاره به نخستین آزمایش اتمی کره شمالی در اکتبر سال 2006، افزوده است که "آزمایش کنونی در سطحی بالاتر از لحاظ قدرت انفجاری و فن آوری، با امنیت کامل انجام شد."
این گزارش می افزاید که آزمایش روز دوشنبه "موانع علمی و فنی در راه افزایش بیشتر قدرت تسلیحات اتمی و پیشرفت فن آوری هسته ای" این کشور را مرتفع ساخته است.
در گزارش خبرگزاری دولتی کره شمالی، هدف از انجام آزمایش اتمی روز دوشنبه "کمک به دفاع از حاکمیت کشور و ملت و سوسیالیسم و تضمین صلح و امنیت در شبه جزیره کره در پیروی از سیاست الویت قدرت نظامی" عنوان شده است.
در گزارش خبرگزاری دولتی کره شمالی از محل انجام آزمایش زیر زمینی این بمب اتمی نام برده نشده است اما مرکز زلزله شناسی کره جنوبی محل این آزمایش را نقطه ای در شمال شرق شهرکیلجو تشخیص داده که مکان نخستین آزمایش کره شمالی هم بود.
مرکز بررسی های زمین شناسی آمریکا هم گفته است که در ساعت نه و چهل و پنج دقیقه صبح روز دوشنبه، لرزشی به بزرگی 4.7 در مقیاس ریشتر را در نقطه ای واقع در حدود 375 کیلومتری پیونگیانگ، پایتخت کره شمالی ، را ثبت کرده و وزارت امور خارجه ایالات متحده هم انجام این آزمایش را مورد تایید قرار داده است.
در حالیکه گزارش دومین آزمایش اتمی کره شمالی همچنان در راس اخبار جهان قرار داشت، ساعاتی بعد خبرگزاری کره جنوبی گزارش کرد که احتمالا کره شمالی یک موشک جدید با برد نزدیک هم آزمایش کرده است.
واکنش بین المللی
در ماه اوت سال 2006، منابع رسمی دولت کره شمالی انجام نخستین آزمایش هسته ای این کشور را اعلام کردند اما دستگاه های اطلاعاتی خارجی گفتند که این آزمایش چندان موفقیت آمیز نبوده است و تا اواسط سال گذشته نیز کارشناسان بر این نظر بودند که کره شمالی دارای تعدادی بمب ساده اتمی است اما از توانایی فنی لازم برای تبدیل آنها به کلاهک های قابل حمل توسط موشک برخوردار نیست.ماه گذشته، کره شمالی یک موشک دوربرد را آزمایش کرد و اعلام داشت که این موشک برای حمل ماهواره به فضا ساخته شده است اما شورای امنیت سازمان ملل این اقدام را به شدت محکوم و تحریم های جدیدی را علیه این کشور وضع کرد که در اعتراض به آن، مقامات کره شمالی گفتند که فعالیت های اتمی و موشکی خود را گسترش خواهند داد.
در پی انتشار خبر آزمایش هسته ای کره شمالی، لی میونگ-بک، رئیس جمهوری کره جنوبی، دستور تشکیل جلسه فوری شورای امنیت ملی این کشور را صادر کرد تا این موضوع را مورد ارزیابی قرار دهد.
همچنین، وزارت خارجه ژاپن نیز با صدور بیانیه ای، ضمن محکوم کردن آزمایش هسته ای جدید کره شمالی، خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی این موضوع شد.
اتحادیه اروپا اقدام دولت کره شمالی را "نگران کننده، توصیف کرده، آمریکا از مشورت با متحدان این کشور خبر داده، بریتانیا آزمایش روز دوشنبه را مغایر قطعنامه های مصوب شورای امنیت دانسته و روسیه نیز گفته است که پس از دریافت و بررسی اطلاعات لازم، نسبت در این مورد اظهار نظر خواهد کرد.
برنامه های هسته ای کره شمالی از سال 2004 موضوع اجلاش شش جانبه ای با شرکت این کشور، ایالات متحده، ژاپن، کره جنوبی، روسیه و چین بوده که در سال 2007، به امضای توافقنامه ای منجر شد که بر اساس آن، دولت کره شمالی توقف این برنامه ها را در برابر دریافت کمک های اقتصادی و فنی خارجی پذیرفت و حتی برج خنک کننده یکی از رآکتورهای هسته ای خود را در برابر دوربین های تلویزیونی منفجر کرد هر چند به نظر می رسد بخش اصلی تاسیسات اتمی خود را دست نخورده باقی گذاشت.
کره شمالی دلیل نادیده گرفتن این توافقنامه را خلف وعده کشورهای امضا کننده به خصوص آمریکا در اعطای کمک های اقتصادی عنوان کرده، اما برخی ناظران می گویند که احتمالا شرایط سیاسی داخل کره شمالی، به خصوص قدرت و نفوذ قابل توجه نظامیان، عامل اصلی در تغییر سیاست هسته ای این کشور بوده است.
آزمایش هسته ای کره شمالی همچنین سیاست خارجی معتدلتر دولت جدید آمریکا را با چالشی جدی مواجه می سازد و واکنش ایالات متحده نسبت به این مساله می تواند بر برخی تحولات بین المللی، از جمله فعالیت های هسته ای دیگر کشورها، تاثیر بگذارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر